Schattig dorp aan de kronkelende Niers

Ottersum is een schattig dorpje in de gemeente Gennep, pal aan het riviertje de Niers, aan de Duitse grens. De omgeving is werkelijk prachtig en in het dorp zelf zijn ook wat bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Pak een kano of kajak, ga heerlijk peddelen op de mooie kronkelende Niers en geniet van de vergezichten!

Stukje geschiedenis

Tot 1973 was Ottersum nog een zelfstandige gemeente die bestond uit Ottersum, Milsbeek en Ven-Zelderheide. Het stamt zelfs nog uit de Middeleeuwen dus het oude dorpje ademt historie. Het dorp is vooral bekend geworden door studie en onderzoek door het Instituut voor de Verpleging en Opvang van kinderen met een verstandelijke en lichamelijke beperking in het toenmalige klooster Maria Roepaan. Inmiddels valt het instituut onder zorgorganisatie Dichterbij in Gennep en is Roepaan sinds 1995 een congres- en cultureel centrum. Leuk weetje: veel ruimtes zoals de kloosterzalen en kapel zijn nog in originele staat gebleven.

Genieten van de Niers én Niersdal

De Niers is een riviertje dat in Erkelenz in Duitsland ontspringt en in de Nederlandse gemeente Gennep in de Maas uitmondt. Wist je dat de Niers het snelst stromende riviertje van Nederland is? In totaal is de Niers ongeveer 114 kilometer lang, waarvan 9 kilometer in Nederland. Het is werkelijk een prachtige rivier vol krabben, slakken en mossels met veel bochtjes en mooie flora en fauna om te ontdekken. Het leukste is om een kanotocht te maken met Outdoor Gennep. Het Niersdal ligt bij Gennep en er zijn niet alleen veel bloemen en planten te zien. Maar ook enorm veel vogels, zoals ooievaars, reigers, zwanen, ganzen, eenden, spechten, aalscholvers, roeken en buizerds. Vogelaars kunnen hun hart hier ophalen.

Looier- en Gennepse Heide

Het is geen geheim dat de omgeving van Hoenderpark groen is. In het parkje in het hart van de wijk ga je lekker picknicken en het is een leuke plek om je buren te ontmoeten. Een heerlijke omgeving om te wandelen en fietsen zijn de Looier- en Gennepse Heide. Dit is een prachtig afwisselend bos- en heidegebied met rivierduinen, vennen en weilandjes. Hier geniet je van de stilte, de bijzondere planten en een variatie aan paddenstoelen en verschillende soorten vogels.

Nieuwbouw Hoenderpark bos
Nieuwbouw Hoenderpark
Nieuwbouw Hoenderpark water
Hoe is Ottersum bereikbaar? Bekijk het hier
Account aanmaken? Lees hier hoe het werkt